Šta je karijes i dejstvo KSANGA na karijes?

Karijes (lat. Caries dentium) je hronično oboljenje tvrdih zubnih tkiva koje napreduje progresivno, centripetalno i dovodi do razaranja zuba. Njegovo poreklo je višeuzročno, a velika učestalost ga ubraja među najčešća oboljenja savremenog čoveka. Karijes počinje na površini zuba (u 75 % slučajeva na griznoj površini) i to razgradnjom gleđi (demineralizacijom) i progresivno prodire u dubinu i širinu zahvatajući ostale strukture zubnog tkiva.

Najveći krivac za nastanak karijesa su bakterije dentalnog plaka (loša oralna higijena) koje deluju na metabolizam ugljenih hidrata (zaostali delovi hrane u ustima) i dovode do stvaranje kiselina. Dolazi do pada PH vrednosti a to rezultira pokretanjem lanca dešavanja koji se odigravaju na samoj površini zuba. Bitan momenat je difundovanje kalcijuma i jona fosfora iz gleđi. Proces je poznat kao demineralizacija gleđi i predstavlja početni korak u nastajanju karijesa. Interesantno je da ovaj proces može biti povratan, ukoliko dođe do toga da PH ponovo raste. Karijes je zbog toga dinamičan proces koji se karakteriše epizodama demineralizacije i remineralizacije koji se javljaju tokom nekog perioda. Ako kasnije dominira destrukcija doći će do razgradnje mineralne komponente, što dovodi do stvaranja šupljine (kaviteta).

Karijes počinje na samoj površini zuba (karijes gleđi) i izgleda kao bela tačka. Ovakav izgled nastaje usled prizmi iz kojih je građena gleđ a koje su ostale bez kalcijuma i jona fosfora. Karijes dentina je praćen invazijom bakterija na prethodno izvršenu demineralizaciju. Jednom kada dospeju do gleđno dentinske granice, dolazi do bočnog širenja što podminira gleđ i komplikuje lečenje. Zub se brani na taj način što stvara tzv. sekundarni dentin kako bi sprečio prodor bakterija do pulpe zuba (splet nervnih i krvnih završetaka).

KSANGO redovnom upotrebom, ubija bakteriju Streptococcus mutans izazivača karijesa, ublažava bol kod gingivitisa, pomaže u zalečenju afti, sprečava pojavu stvaranja kamenca i paradentoze. KSANGO, u momentu korišćenja, potpomaže pojačano lučenje pljuvačke koja sadrži prirodni kalcijum fosfat koji sa sastojcima preparata dovodi do remineralizacije zuba. Pomaže u ublažavanju bola kod upale srednjeg uva.

KSANGO otklanja neprijatan zadah iz usta. Pušači i osobe koje uživaju u konzumiranju crnog i belog luka uz KSANGO su spokojne jer preparat neutrališe neprijatne mirise u ustima.

KSANGO je najbolje koristiti nakon pranja zuba kada sadržaj kesice treba zadržati u ustima. Nakon sjedinjenja sa pljuvačkom, mućkati u ustima dva minuta i nakon toga ispljunuti.

Ksango nije štetan po zdravlje i nema kontraindikacije ukoliko se proguta. Potpuno je prirodan proizvod bez konzervanasa.